Tags: , , , , , , | Categories: İnceleme Posted by Editorial on 24.04.2011 16:14 | Yorumlar (0)

İhtiyaçlar her zaman sonsuz fakat kaynaklar sınırlıdır. Bu her kural hosting sektöründe de değişmezdir ve her zaman daha çok işlem gücüne, daha çok trafiğe daha çok depolama alanına ve daha çok alana ihtiyacımız vardır. Bu ihtiyaçların çoğu günümüzde teknolojilerin gelişmesiyle az maliyetli, çok kapasiteli olarak zaten sunuluyor, zamanlada gelişiyor. Fakat verimerkezlerinde sunucunun kapladığı alanı düşünerek üretilmiş ve son kullanıcıya sunulan çözümler şimdiye kadar yoktu. İşe yazımızın konusuda bu. Micro-Serverlar!

Cloud sistemlerine artan taleple alakalı sunucu ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte verimerkezlerinde bir çok tipte sunucu kasaları yer kaplamaya başladı. Genelde kapasiteleri ile doğru orantıda büyüklerdi. Şimdide öyle fakat donanım üreticileri yeni bir konsept geliştirerek az alanlarda, bir çok sunucu barındırılmasını imkan veren ve bu imkanı sağlarken donanım özelliklerinden de öndün vermeyen, performans'ın ve verimliliğin ön planda olduğu Micro-Server'ları ürettiler. Henüz Türkiye'de görmesekte yekın zamanda geleceği muhtemel iki micro-server'a özet bir bakış attık, bakalım bu micro-server'ların mariftetleri nelermiş.

Dell PowerEdge C5000

Dell'in geçtiğimiz aylarda tanıtımını yaptığı PowerEdge C serisi modeli Hosting firmaları için tasarlanmış ve optimze edilmiş bir micro-server serisidir. 3U alanın içinde 12 adet sunucu barındırabilen bu cihaz Dell'in vaadine göre performans ve fiyat'tan ödün vermeden çalışabiliyorlar. Dell bu ürüne çok çekirdekli cpu desteği sağlayarak performans kaybı olmadan daha küçük alanlarda büyük CPU gücüne sahip olmanızı sağlamayı hedefliyor. Bu sistem Dell'in Blade şasesinin bir benzeri fakat daha az enerji, daha az maliyete sahip olabileceğiniz bir cihaz.

Donanım öcelliklerini vermek gerekirse.
PowerEdge C5125 ve C5220 hem AMD hemde Itel CPU'larını destekliyor, 4 x DDR3 UDIMM, 2 x 3.5inc veya 4x2.5inç HDD, 2xGbE portu, IPMI 2.0 ve iKVM özellikerine sahip olarak geliyor.Güç ve Soğutma ortak alandan sağlanıyor.

Fujitsu Micro-Server PRIMERGY MX130 S1

Bu konseptin gelişmesinde fujitsunun katkısı büyük, çünkü ilk fikri ve ürünü ortaya atan firma fujitsu. MX130 sunucuları ile de piyasaya micro-server ürünlerini lanse ettiler. En büyük vaadleri enerji'de herhangi bir performans kaybı olmadan maliyetinizi %85 düşürdüklerini söylemeleri. Ürünü çok geniş yelpazede işletme kullanabilir örneğin bir şirkette back-office sunucu olarak veya bir hosting firmasında web server olarak kullanılabilir ama daha fazlası için yetersiz. Enteresan bir özelliğide hem dikey, hemde yatay olarak kullanılabiliyor olması. Öte yandan çok sessiz çalışabiyor olduğunuda ekleyelim.

Teknik özelliklere bakarsak;
Sadece AMD işlemcilerini detekleyen MX130, 4xDDR3 Ram slotu bulunuyor ve maksimum 16GB'a kadar yükseltilebiliyor. 2x3.5inc HDD mevcut. 10Kg ağırlında Genişlği 34cm, Yüksekliği 10cm, Derinliği ise 38cm olarak gerçekten micro server olduğunu gösteriyor :) daha fazla detay için aşağıdaki Spec Sheet'e göz atabilrisiniz.

Ek olarak MX130'un neye benzediği konusunda fikir edinebilmeniz açısından bir video paylaşalım istedik.

 

 

Sonuç

Konsept tamamen Gree-IT ve Enerji verimliliği üzerine kurulu, artık verimerkezlerinde veya cloud sistemlerde daha az enerji, daha az alan kullanılarak daha çok iş yapılacak vaadinde ki sektör bunu gerektriyor.
Günümüzde cloud sistemlerine talep artarken kendi cloud'ını kurmak isteyen firmaların tercih edebileceği donanımlar olduğunu dşünüyoruz. Fiyatlara ulaşamasakta şuanda ki standart sunuculardan daha ucuz olacağı kesin. Bize göre DELL'in C5000 serisi hosting firmaları için biçilmiş kaftan. Önümüzdeki günlerde bu konsept ile ilgili daha gelişmiş ürünlerin çıkacağını tahmin ediyoruz. Hatta kendi cloud'ını kurmak isteyen vermerkezleri veya hosting firmalarına yönelik anahtar teslim ürünler'de çıkacaktır.

Yorum ekle




biuquote
  • Yorum
  • Canlı önizleme
Loading