Tags: , , , , , , | Categories: Web Hosting Posted by Editorial on 31.08.2009 02:05 | Yorumlar (0)

Hosting aslında sadece web sitenizin yayınlandığı bir hizmet değil aynı zamanda e-postalarınızın, önemli verilerinizin, yedeklerinizin, firmanızın olmazsa olmaz bilgilerinizin barındıldığı hizmetler bütünüdür. Bu hizmetler bütünü her firmaya, her şahısa göre farklılık veya benzerlik gösterebilir. Bu yazımızda web hosting hizmeti satın alırken nasıl bir yol haritası izlenmelidir onu aktarmaya çalışacağız.

Alanadınızı (Domain) Belirleyin.

Güzel bir alanadı buldunuz ve sorgulamalarda alınabilir olduğunu gördünüz, bundan sonrası alanadını kaydettireceğiniz firmaya karar vermek ve alanadını kullanmak olmalıdır. Burda dikkat etmeniz gereken en önemli şey adınıza kaydedilen alanadının whois bilgisindeki administrator contact bölümünde sizin adınızın ve e-posta adresinizin kayıtlı olmasıdır. Bu bilgiyi gördüğünüzde alanadı uluslararası kurallara göre sizindir.

Alanadı alırken mümkünse global registarar firmalaran alanadını tescil ettirin. Başka registrarlardan hizmet alan bir şirketten alanadı alırsanız herhangi bir problemle karşılaştığınızda, herhangi bir muhatap bulmanız neredeyse imkansızdır.

Ayrıca hosting şirketlerinde sık rastlanan alanadınızın hosting firması tarafından çeşitli nedenlerden dolayı uzatılamaması sonucu alanadınızı süresinin dolup yeniden alınaibilir duruma gelmesi riskinide unutmamak gerekir.

En çok alanadı kaydetmiş firmalar nisbeten diğerlerine göre daha sorunsuz ve güvenilir bir yapıdadır. Aşağıda dünyada en çok alanadı kaydetmiş 5 firmasını bulabilirsiniz.

  1. Go Daddy Software (31,921,746)
  2. eNom (9,117,577)
  3. Tucows (7,456,824)
  4. Network Solutions (6,547,208)
  5. 1&1 Internet AG (4,848,248)

Kaynak : registrarstats.com

Altyapı'ya Önem Verin!

Hosting hizmeti alacağınız firmaya karar vermek çok kolaydır. Gerçi işin en kolay tarafıda budur zaten. Esas önemli olan hosting hizmetinizin devamlılığıdır! Size yılda 5$ gibi komik rakamlarla sınırsız alan ve sınırsız e-posta vaad eden firmalardan kesinlikle kaçının. Daha önce dediğimiz gibi burdaki en önemli nokta aldığınız hizmetin yılın her anı ulaşılabilir olmasıdır. Bu nedenle hosting paketi alırken yapacağınız cimrilik veya ucuzculuk yıl içinde size kat ve kat pahalıya mal olacaktır.

Burda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hosting hizmetinin sunulduğu donanımın kalitesidir. Unutmayın ki verileriniz bir hard diskte tutuluyor ve buda ömrü olan bir donanım. Bu verilerin kaybolmaması için firmanızın uyguluyor olduğu çeşitli koruma teknikleri vardır Raid 5, Raid 10 v.b...
Çoğu firma hosting hizmeti vereceği sunucularını bildiğimiz ATX kasalarda toplayıp ucuz maliyetle çok satış yapma yoluna gitmektedir. Bu durum hosting sektörünün kalitesini düşürdüğü gibi müşterilerinde iş akışlarını aksatıp daha büyük bir sorun yaratmaktadırlar. Donanımın kalitesi aldığınız hizmetin kalitesi ile doğru orantılıdır bu nedenle hosting hizmeti alacağınız firmanın donanımsal alt yapısını incelemeniz sinir sağlığınız açısından iyi olacaktır.

Çok Yüksek Trafiğiniz Varsa.

Yayınlatmak istediğiniz web sitenizin çok trafik alacağını düşünüyorsanız kesinlikle bir hosting paketi satın almayın. Hosting paketinin kapasitesi ve özellikleri ne olursa olsun diğer müşterilerle paylaşımlı kullandığınız için limitleri zorladğınızda hosting firmasıda sizi zorlar. Bu zorlama bazen sitenizi haber vermeden kapatmaya kadar gider. Siz siz olun yüksek trafiğiniz var ve sürekli artan bir ivme çiziyorsa ilk olarak VPS daha sonra gerçek donanımın üzerinde çalışan Dedicated Server almanızı şiddetle öneririz.

E-Posta'larınız Çok Önemliyse.

Bir e-postayı alamadığınızda çok büyük paralar kaybediyosanız, sizin herhangi bir hosting paketi ile muhatap olmamanız gerekir. Eğer e-posta alamadığınız için binlerce lira kaybediyor ve hala e-posta'larınızı zamanında alamıyorsanız ya siz çoksabırlı ve çok parası olan birisisiniz yada bu işten sorumlu insanlara çok güveniyorsunuz.

E-Postalarınız dünyayı kurtaracak kadar önemliyse neden bu değerde bir para harcayıp yaşamınıza daha sağlıklı devam etmiyorsunuz? Yıllardan beridir bu işte anlamadığımız tek olay budur!!!

Çözüm olarak kendinize özel bir sunucu veya sadece e-posta hizmeti veren yerlerle anlaşın.

Web Uygulamalarınız Sorunsuz Çalışsın.

Yazılımcılarla, Web Hosting şirketleri arasında sürekli bir kavga vardır. Yazılımcı kendi bilgisayarındaki programını sunucuya yüklediğinde çalışmadığını görür ve hemen topu hosting şirketine atar, hosting şirketide sisteminin sorunsuz ve sağlıklı olduğuna güvenerek topu programcıya atar. Bu durum iki tarafta bilinçlenmedikçe sonu gelmeyen bir senfoniye dönüşür... Tıpkı Tom ve Jerry gibi ve hatta Road Runner gibi :)

Bir yazılımcıysanız ve web üzerinde çalışan iyi bir proje geliştirip herhangi bir hosting firmasında barındıracaksanız burda sizi yönlendiren yazılımı geliştirirken kullandığınız teknoloji olmalıdır.
Eğer PHP, Perl, Phyton, Ruby, Cgi ile yazılım geliştiriyorsanız doğal ortamı gereği bir Linux hosting almanız varsayılan kurallarla uraşmamanızı sağlar buda zahmetsiz bir entegrasyon demektir.
Öteki taraftan ASP, ASP.NET ile yazılım geliştiriyorsanız tabiki Windows Hosting almanız gereklidir. Son zamanlarda microsoft'un PHP on Windows açılımı ile Windows üzerindede PHP'nin en az linux kadar hızlı ve zahmetsiz çalıştığını tecrübelerimizle belirtmek isteriz. (Not: Bu cümle ile aklınıza blog'da microsoft'a peşkeş çekiyorlar düşüncesi gelmesin neyse onu yazıyoruz!)

Yazılımlarınızı sorunsuz çalışabilmesi için dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda Bileşen desteği (Component). Örneğin .Net üzerinde Ajax ağırlıklı bir uygulama geliştiriyorsanız sunucunuzda Ajax Extensions'ı yüklü olmayabilir veya PHP ile yazdığınız scriptlerin bir yerinde GD Library kullanıyorsanız bu sunucuda açık olmayan bir extension olabilir. Bu durumda web uygulamanız çalışmaz ve yine Hostingci ve Yazılımcı karşı karşıya gelir.

Sonuç olarak Hosting hizmeti alırken soracağınız sorular listesine ekleyebileceğinz diğer bir soruda web sitenizin ihtiyacı olan componentlerin sunucuda bulunup, bulunmadığıdır.

 

 

Bundan sonrası size kalmış...

Sevgilerle.


Web Hosting Turkey

Pingbacks and trackbacks (1)+

Yorum ekle




biuquote
  • Yorum
  • Canlı önizleme
Loading