Tags: , , , , , , , , , , , | Categories: İnceleme Posted by Editorial on 20.01.2012 23:59 | Yorumlar (1)

Şimdiye kadar çeşitli zamanlarda Türkiye'de Cloud VDS hizmeti veren 5 firmayı inceledik ve değerlendirdik. Incelediğimiz firmalar arttıkça da artık karşılaştırmalarda kaçınılmaz oluyor. Bizde ilk olarak elimizdeki net değerlerle işe koyulalım ve H2B, DorukNet, Netdirekt, VargonenVDS ve Cloudturk firmalarının sağladığı servisin Disk değerlerini karşılaştıralım istedik. İste sonuçlar.

Türkiye'de Hizmet Veren Cloud Yapılarının VDS Disk Karşılaştırmaları Verileri

Yukarıdaki tabloda VDS Disk'i için yaptığımız testlerin kriterleri mevcut. Tabloda en iyi değerlerleri "Yeşil" ile işaterledik.

Tabloya baktığımızda en son incelediğimiz Cloudturk sistemi bir çok kriterde en iyi değerlere sahip durumda. Ona en yakın değerlere sahip sistem ise DorukNet fakat tek eksikleri Tepki Sürelerinin 965ms'lere çıkması. Arkasından Netdirekt'in vCube sistemi disk işlemlerindeki CPU performansı ile dikkatı çelkiyor. Diğer taraftan Vargonen'in VargonenVDS sistemininde CPU konusunda performansı vCube ile hemen hemen aynı fakat Yazma IO sayılarında bariz fark var. H2B'de dikkatimizi çeken ise Yazma kapasitesinin 16MB'a çıkabiliyor olması.

Tüm tabloya baktığımızda her firmanın belirli kriterlerde iyi olduğunu görüyoruz burda en generic ihitiyaca göre storage ve işletim sistemini yapılandırmış firmalar diğerlerine göre nispeten daha önce çıkıyorlar çünkü bu sistemlerde büyük disk hareketlerinden, kb seviyesindeki operasyonlara kadar disk limitlerini zorlayan her türlü iş yapılıyor.

Çok büyük disk IO'suna sahipseniz kendi yapılandırmanızı bu cloud sistemler üzerinde de uygulatabilmeniz belirli çerçevelerde mümkün olduğunu size hatırlatalım. Örneğin saniyede 10.000 sorgu karşılayan bir SQL Serverınızın olduğunu düşünelim, servis sağlayıcınız ile görüşürseniz I/O tipini ve yoğunluğunu ölçüp sizi SSD disklerin olduğu LUN'a alabilmeleri mümkün.

Test Kriteri

  • Test değerimiz 512B Random Read ve 32K Random Read çerçevesinde gerçekleşti ve tüm testlerde VDS'in 1 CPU'su kullanıldı.
  • Testleri gerçekleştirdiğimiz benchmark aracı ise IOMeter dır. 
  • Firmaların disk tipleri bilinmediğinden bu tabloda dikkate alınmadı (SSD, Sata, eSata gibi).
  • Testler firmaların son kullanıcıya sunukları VDS hizmeti baz alınarak gerçekleştirildi.
  • Diğer taraftan bunlar nihai değerler değildir zaman içerisinde firma altyapısını yenilemiş ve çeşitli iyileştirmeler yapmış olabilir.
  • Testlerin random tipinde yapıldığını tekrar söylemek isteriz. Sequential testlerde daha iyi performans alınır fakat Random tipi gerçek hayat senaryolarında daha yakın olduğundan tercihimiz olmuştur.

Kriterler;

Saniyede Okunan/Yazılan MB Değeri

Burda sol tarafta saniyede okunan MB değerini görebilirsiniz, en yüksek değer Cloudturk'ün, Yazılan'da ise Doruknet ve yine hemen arkasından Cloudturk geliyor. 

Yazma/Okuma Tepki Süresi (ms)

Bu tablodaki Tepki Süresinin anlamı ise: Disk'ten bir işlem istendiğinde, disk'in o işlemi başlatana kadar harcadığı zamandır. Buradaki değerlere baktığmızda tüm sistemlerin mekanik diskler üzerinde çalıştığını tepki zamanlarının 1ms'in üzerinden olmasından anlayabiliyoruz. Burdaki kriter değeri ne kadar az ise o kadar iyi olduğundan en iyi değeri 1.25 ile Cloudturk ve hemen arkasından 1.25 ile Doruknet takip ediyor. En fazla tepki süresi ise Vargonen'e ait.

Maksimum IO Tepki Süresi (ms)

Bu kriter ise VDS Disk'in test işlemleri sırasındaki tepkilerinin maksimum değerini ölçer. Burda DorukCloud 965 değeri ile bir hayli düşük performans sergiliyor. En iyi performans ise 80 ms ile Cloudturk dikkati çekiyor.

Saniyedeki Yazma/Okuma IO Sayısı

Burdaki I/O sayısından kastımız Disk'in 1 saniyede yapabildiği operasyon sayısıdır. Burda ilginç olan Okuma'da Cloudturk'ün performansının bariz şekilde önde olması fakat Yazma'da ise Doruknet'in okumadaki farka rağmen Cloudturk'ü geçmesi. Bu büyük ihtimal storage tipi ve configurasyonu ile alakalı donanımsal bir kriterden kaynaklanıyor olabilir.

CPU Kullanım Oranı


CPU kullanım oranını, disk'in test kriterlerini uygulamaya çalışırken yani okuma, yazma yaparken işletim sisteminin bu işlemler için harcadığı CPU kaynağı olarak açıklayabiliriz. Burda değerler H2B'nin haricinde makul fakat H2B bu işlemler sırasında  VDS'ın CPU gücünün yarısını kullanan bir sisteme sahip,  Bu kriter kullandıkları sanallaştırma sistemi ile doğrudan alakalı olabileceği gibi, işletim sisteminin driver'ı ile de alakalı olabilir dolayısı ile optimize edilebilir bir değerdir. En iyi CPU performansı ise 0.73 ile Netdirekt'e ait, hemen arkasından 0.76 ile Vargonen geliyor.

Sonuç

Unutmayalım ki VDS seçerken sadece Disk performansına bakmamak lazım. Disk performansı teknik ve optimize edilebilen bir kriter olduğundan firmanız burda kötü bir performans sergiliyorsa üzülmenize gerek yok. Bu kriterden daha önemli olan Stabilite ve firmadan alabildiğiniz destektir. 

Bizim buradaki amacımız Türkiye'de hizmet veren servis sağlayıcılarını iyi ve kötü yönleri ile okuyucularımıza tanıtmaktan başka bir şey değildir.

Yorumlar (1) -

serhan
serhan on 30.01.2012 11:22 1 aylık firmanın disk performansından 1 numara olması kadar normal birşey olamaz. Üzerinde kaç tane sanal makina çalışıyor ki disk hızından kötü performans bekliyorsunuz?

Yorum ekle




biuquote
  • Yorum
  • Canlı önizleme
Loading